Дарко Перовић

Дарко Перовић је рођен 1965. године у Аранђеловцу у Србији.
Стрипом је почео да се бави након што је завршио графичку школу на Новом Београду, 1983. године, а објављивао је у готово свим стрип часописима на подручју бивше Југославије. Његова прва дуга прича „Брек“ (44 стр.) награђена је као најбољи југословенски стрип 1987. године.
На салону стрипа у Винковцима 1988. године освојио је награду за сценарио с причом од шест страна под насловом „Азра, Алараф…“.
Радио је на сторибордовима, анимираним рекламама и кратким филмовима. Године 1991. преселио се у Шпанију, гђе је у Барселони радио на кратким причама с Абулијем (Enrique Sanchez Abuli), на кратком серијалу Дубоко и хладно (Абајо ен ел фрио) те на више сторибордова и анимираних реклама. Ове приче у Шпанији објавили „Симок“, „Крипи“, „Макоки“ и „Ел Вибора„ ; „Терифик“, „Ланцио стори“ и „Скорпио“ у Италији, а у Француској БоДои“.
Дарко је објављивао приче и у Бразилу, Колумбији, Немачкој, Енглеској и Словенији…
Занимљиво је да су причу „En pos del cono desbocado“, коју су потписали Дарко и Абули, као сценарио за кратки филм употребила два различита редитеља, један из Србије а други из Словеније, а да један за другог нису имали појма!
Од 1994. до 2000. године радио је за рекламну агенцију из Амстердама на кратким анимираним филмовима. Крајем 1997. године добио је понуду од италијанске издавачке куће „Серђо Бонели Едиторе“ за рад на серијалу ˝Магични Ветар˝ (Magico vento), по сценарију Ђанфранка Манфредија. Сарадња је на кратко била прекинута због рата у Југославији, али је обновљена у јануару 2000. године са епизодом „I lupi blu“. Потписао је десет епизода „Магичног Ветра“, после чега је код истог издавача прешао на мини-серијал ˝Шангај Девил˝(Shanghai Devil), Ђанфранка Манфредија. Године 2009. у албумском издању куће Комико излази култни Брек. Паралелно са радом за СБЕ, почиње и сарадњу са француским издавaчем ˝Солеj˝, по сценаријима Новија (Novy) и Добса (Dobbs).
Живи и ради у Београду, у Србији.

До сада објављено:

Брек

Овај унос је објављен под Аутори. Забележите сталну везу.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *