Ђорђе Миловић

Рођен 7. маја 1960. у Беочину, интересовање за цртање и стрип показује од најранијег детињства. Прве радове објављује током 1980-их у „Гласу омладине“ (касније „Став“), „Видицима“, „Младости“, али и најзначајнијим стрип ревијама тог времена – „Ју стрипу“, „Стрипотеци“, „Патку“. Године 1988. осваја награду за најперспективнијег младог аутора на четвртом винковачком Салону југословенског стрипа. Исте године осваја и награду за стрип на „Палилулској олимпијади културе“.
Током следеће деценије Миловић објављује краће сторије у „Дневнику“, „Трону“, „Времену забаве“, „Укусу несташних“, „Стриперу“, словеначком „Стрипбургеру“. У својим радовима бави се превасходно савременим човеком, питањима идентитета, односом међу половима, општим местима живота у квази-урбаној средини. Године 2003. објављује албум кратких прича под називом „Оно што тражим“ у заједничком издању београдског и новосадског Студентског културног центра. Следеће године излази нови Миловићев албум, у боји, рађен према мотивима прозе Дина Буцатија (Dino Buzzati). Збирка се зове „Грбе у врту“ а све приче су сликане акварелом на плавом папиру. Издавач је СКЦ из Новог Сада. За истог издавача 2008. године објављује нову збирку ауторских прича под називом „Насиље за почетнике“. Исте године осваја и прву награду на заједничком конкурсу „Стрипотеке“ и Француског културног центра за стрип инспирисан делом Жила Верна (Jules Verne). Запажене краће стрипове у колору објављује и у часописима „Еннеа“ (2008) и „Стриполис“ (2009).
Поред стрипа бави се и илустрацијом. Објављује у „Политикином забавнику“ и илуструје књиге за Завод за издавање уџбеника, Одисеју и друге издаваче. За београдску кућу „Бели Пут“ илуструје књигу басни и афоризама Леонарда да Винчија (Leonardo da Vinci) под називом „Узгредник“ која осваја награду за најбоље иустровану књигу на 52. Београдском сајму књига 2007. године. Од 2006. године илуструје пет књига Бориса Вијана (Boris Vian) у издању „Кише“ из Новог Сада. Инспирисан истоименим романом овог култног француског писца, 2010. године завршава свој најдужи стрип под називом „Црвена трава“.

До сада објављено:

Црвена трава

Овај унос је објављен под Аутори. Забележите сталну везу.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *