Харолд Р. Фостер

Рођен у Новој Шкотској у Канади 1892, Харолд Фостер је своје ликовно образовање стекао на студијама на Институту за уметност у Чикагу. У исто време похађао је и вечерње часове на Националној академији за дизајн и Ликовној академији у истом граду. У његовом стваралаштву приметни су утицаји класичних илустратора попут Хауарда Пајла, Артура Ракама, Максфилда Париша, Вајета и других. Пре него што је започео каријеру у медију стрипа, Фостер се успешно бавио илустрацијом.

Славу и престиж стекао је својим првим стрипом – адаптацијом Бароузовог „Тарзана“, да би га Прин Валијант касније устоличио као једног од највећих уметника на пољу стрипа свих времена. Његово треће велико дело, Средњовековни замак, пружио је панорамску слику живота у Енглеској у предвечерје Првог крсташког рата, покренутог 1095. године. Стрип настао крајем Другог светског рата у којем је учествовао и Фостеров син, романтичарски је приказ двеју племићких породица – њихових великашких спорова и сукоба, интрига и љубави, али је понудио и шармантан хумор и уверљив социјални коментар о егзистенцији нижих слојева о којима средњовековни трубадури нису певали баладе. Ликовно, Фостер је у то време био аутор у пуној зрелости и „Средњовековни замак“ обилује кадровима и призорима који сведоче о непревазиђеном мајсторству великог уметника и остају урезани у памћењу читаоца.

Његов осећај за композицију, префињени реализам, вештина и флуидна анатомија унели су у авантуристички стрип дух „лепе уметности“. Такође, карактеристично је и то што у свом вишедеценијском раду на пољу стрипа Фостер никада текст није уписивао у „балончиће“, већ испод кадрова.

За своје дело још је за живота добио бројна признања и награде највишег ранга. Поред награда Ројбен (1957) и Златни кључ (1977) које додељује Национално удружење стрип аутора, за Принца Валијанта награђен је 1952. и престижном наградом Сребрна дама. Добитник је и награде за најбољу сторију 1964, специјалне награде удружења 1966. и 1967, и награде Елзи Сегар 1978. Када му је било 73 године примљен је у чланство британске Краљевске академије уметности – част коју је мало који Американац заслужио.

Преминуо је 1982. године, а постхумно је примљен у Кућу славних Вила Ајзнера 1996. године. Године 2005. примљен је и у Канадску кућу славних стрип аутора за свој допринос стрипу.

До сада објављено:

Средњовековни замак

Овај унос је објављен под Аутори. Забележите сталну везу.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *