Данијел Клоувс (Daniel Clowes)

Даниjел Клоувс је рођен у Чикагу 1961. године. Похађао је Пратт институт у Њујорку, где је дипломирао 1984.

Његово прво објављено дело појавило се у часопису Cracked Magazine 1985. године. Идуће године започео је свој први серијал, „Лојд Луелин“, који изашао у седам свешчица.

Године 1989. Клоувс покреће чувени магазин Eightball у ком су објављени практично сви његови главни стрипови. Изашло је укупно 23 броја и Eightball је Клоувсу донео велики број следбеника и више награда, укључујући неколико награда Ајзнер, Харви и Игнац. Са страница овог часописа сакупљени су графички романи попут „Like a Velvet Glove Cast in Iron“, неописивог кошмарног путовања кроз Америку с краја 20. века; „Pussey!“, бруталан поглед на индустрију стрипа; „Свет духова“ велики хит о последњем лету пријатељства две тинејџерке и „David Boring“, мрачна и апокалиптична прича о опсесији. Клоувс је такође објавио две антологије кратких стрипова из часописа  Eightball – „Caricature“ и „Twentieth Century Eightball“.
Клоувс прелази на рад у пуном колору са последња два броја часописа Eightball од којих сваки садржи једну самостални причу и промене ма пољу визуелних и приповедчких техника. Ова два броја доносе стрипове „Ice Haven“, сложену причу о киднаповању и отуђености у малом граду на америчком средњем западу (објављен као књига 2005. године) и „The Death-Ray“ – необичну причу о суперхероју тинејџеру из 1970-их (објављен као књига 2011).

По окончању стрип часописа Eightball , Клоувс је створио успешан графички роман „Wilson“, и стрип „Mister Wonderful“који у наставцима излази у листу  New York Times Magazine, да би 2011. године био објављен у форми књиге. Његови стрипови, графички романи и антологије преведени су на више десетина језика, а његов рад је представљен на бројним међународним изложбама.

Године 2001. снимљена је филмска адаптација „Света духова“ према сценарију Данијела Клоувса и редитеља Терија Звигофа. Филм добија бројна признања и номинацију за Оскара за најбољи прилагођени сценарио. Године 2006. исти тандем снима и други адаптацију Клоувсовог стрипа – „Art School Confidential“, а у плану су и филмске адаптације стрипова „Wilson“ и „The Death-Ray“.
Клоувс је био први стрип аутор чије је дело 1998. одабрано за годишњу књижевну антологију листа  Esquire. Он је аутор и хит анимираног спота за песму групе Рамонс „I Don’t Wanna Grow Up”, дизајнирао је амбалажу за Кока Колин „ОК сок“, и аутор је бројних насловних страна за листове као што су Time, Newsweek, GQ и многи други. Године 2007. појављује се као лик у једној епизоди Симпсонових.

Данијел Клоувс живи у Окланду, у Калифорнији, са супругом Ериком и сином Чарлсом, и керушом Елом. Велика ретроспектива његовог рада планирана је почетком 2012. у Музеју Калифорније у Окланду.

До сада објављено:

Свет духова

Овај унос је објављен под Аутори. Забележите сталну везу.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *