Гилберт Шелтон (Gilbert Shelton)

За Гилберта Шелтона, рођеног 1940. године у Даласу, први улазак у свет девете уметности било је цртање стрипова за публикације младих извиђача у школском узрасту. На Тексашком универзитету у Остину постао је урадник званичног студентског листа Тексашки рејнџер, са платом од сто долара по броју. Испоставило се да је то био последњи „прави“ Шелтонов посао. Наиме, након што је 1968. почео сарадњу са разним андерграунд стрип магазинима, представљајући свог хероја Чудесног брадавичастог вепра (Wonder Warthog) и израде постера за рок концерте, Шелтон је створио и Браћу Фрик.
Са неколицином пријатеља, Гилберт Шелтон се 1969. године преселио у Сан Франциско, где су основали Rip of Press, одакле су Браћу Фрик дистрибуирали, позајмљивали (или крали!) бројни амерички андерграунд листови и часописи, као и европски, међу којима је био и француски магазин Actuel. Прва збирка прича Браће Фрик објављена је 1971, а од тада је издато још тринаест њихових догодовштина.
Мачак дебелог Фредија, светски мачор број један, почео је као пратећи стрип уз Браћу Фрик, али је после 1975. и он започео независни живот, крунисан успехом. Његови доживљаји су узастопно доказивали његову интелектуалну надмоћ над људским пратиоцима.
У сарадњи са француским цртачем Пиком, Шелтон је 1993. створио нове ликове: Не сасвим мртве (Not Quite Dead), најнеуспешнији светски рок бенд који се од тада појављивао у низу засебних стрипова.
Данас, више од четири деценије касније и за разлику од многих култних ликова шездесетих који су одавно избледели, Браћа Фрик су сачували своју снагу и стално освајају нове фанове. Објављују се на четрнаест језика, а продаја у свету је премашила тридесет милиона примерака.
Шелтон од 1985. године живи у Француској, између Париза и северне Бургундије, заједно са својом супругом, агентом Лором Фаунтин, и три мачке. У септембру 2012. заједно са супругом и Робертом и Ејлин Крамб гостује на јубиларном 10. Салону стрипа у Београду.

До сада објављено:

Фамозна чупава браћа Фрик

 

Овај унос је објављен под Аутори. Забележите сталну везу.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *