Данијел Жежељ

Данијел Жежељ (Загреб, 1966) аутор је стрипова и анимираних филмова, сликар, графичар, илустратор, сценаристa. Ликовну академију, сликарство, завршио je у Загребу. Од 1991. до 2013. живео је у Енглеској, Италији и Америци. Радове је објављивао у Хрватској, Словенији, Србији, Енглеској, Швајцарској, Француској, Италији, Шпанији, Шведској, Немачкој, Аргентини и САД. Радио је с издавачима Марвел, Ди Си Комикс, Грифо Едициони, Хазард, Дарго, објављивао у The New York Times Book Review, Harper’s Magazine, San Francisco Guardian, итд.

Објавио је двадесет ауторских стрип албума. Аутор је или коаутор бројих перформанса који сједињују музику и сликање уживо, а извођени су у многим градовима Европе и Америке, у позориштима, клубовима, галеријама, црквама и сквотовима.

Први је светски аутор стрипа чији је рад представљен самосталном изложбом у музеју Isabella Stewart Gardner у Бостону, 2005. Године 2010. номинован је за награду Will Eisner, за рад на албуму Луна Парк (Ди Си Вертиго). Током 2010/11 његов кратки анимирани филм A Different Bunny био је приказан на неколико фестивала у Америци и Европи, а у новембру 2011. на Next Wawe фестивалу представљен је мултимедијски пројект Brooklyn Babylon, једносатна представа која укључује анимирани филм, музику и сликање уживо, а у којој је по властитој причи насликао и монтирао око 25 минута анимације; музику је написао Дарси Џејмс Аргју, а изводио биг бeнд Secret Society.

Овај унос је објављен под Аутори. Забележите сталну везу.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *